top of page
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.

Hvor er de danske slash-forfattere?


SLASH FANFIKTION

Slash fiktion er ret stort, hvis man læser fanfiction - altså fiktion skrevet af fans med allerede eksisterende fiktive karakterer fra bøger, film, serier, tegneserier osv. (Tjek opslags-indlægget, hvis der er begreber, du er i tvivl om, som jeg ikke forklarer her.)

Nu har jeg aldrig selv "shippet" Harry og Draco. (Shipping er, når man nyder et forhold - et relationSHIP mellem to karakterer, oftests), men jeg har sat skråstregen / mellem virkelig mange andre pairings, siden jeg var teanager og opdagede fænomenet.

Til de ikke indviede går det, jeg her taler om, i fanfictionens verden ud på, at man (læs: primært kvindelige læsere og forfattere) tager to kendte karakterer af samme køn fra en bog/film/serie, man kan lide, og så skriver man fanfiktion om disse to, hvor det, at de indgår i et forhold, ofte er en vigtig del af plottet. Hvis man er til japanske tegnefilm og -serier (anime og manga) hedder genren shounen ai (drenge-kærlighed) og YAOI, som er lidt mere hardcore og porno-agtigt.

FORSKELLEN PÅ SLASH OG GAY FICTION

Den fiktion kvinder skriver (til kvinder) er oftest romance-genren med m/m karakterer, altså mænd parret med mænd.

Men tag ikke fejl. Slash fiktion er ikke det samme som queer fiktion eller gay fiktion, der så vidt jeg er orienteret som regel ikke er romance - altså en historie, hvor hovedplottet drejer sig om, hvorvidt hovedkaraktererne ender med at være sammen.

Der er et mere uddybende blogindlæg om netop forskellen på slash og gay fiction, som du kan læse her:

Kort fortalt er gay fiktion ofte skrevet af homoseksuelle forfattere til homoseksuelle læsere. Og her er genren som sagt ikke så tit romance. Der kan sagtens være romancer i bøgerne som sub plots, men tit handler det overordnede plot om en homoseksuel karakters udvikling f.eks. til at overkomme mobning eller springe ud af skabet, mere end om han/hun får en kæreste.

Og ret mig i kommentaren, hvis jeg tager fejl, men jeg mener, at "queer" er en måde at læse fiktion på, uanset om forfatteren er hetero eller homo. Her kan man kigge efter homoseksuelle temaer, og læse teksten ud fra denne særlige vinkel.

JEG LÆSER SLASH, MEN SKRIVER JEG DET OGSÅ?

Jeg skriver på en fantasyroman, og det bliver ikke helt let at katagorisere, hvilken hylde den skal stå på.

Her i Danmark markedsføres fantasy mest til børn og unge, men jeg skriver voksen-fantasy, så her kommer første katagoriseringsudfordring. Men man kan jo håbe, at Game of Thrones serien får forlæggernes øjne op for, at der også er fantasy rettet mod voksne, og som ikke er egnet for børn.

I min historie er der to hovedkarakterer, Gavin og Robin. Robin er Bøsse, Gavin er biseksuel (når han en gang kommer ud af skabet). Og der er et subplot, der handler om, om der kunne opstå en romance mellem de to, men det er ikke hovedplottet. Så det kan ikke rigtig katagoriseres m/m original slash - men det har heller ikke et af de klassiske gay temaer, så det er nok heller ikke Gay fiktion.

Jeg tænker, at min roman er "slashable", så den store skare af kvinder, der elsker at læse om homoseksuelle hovedpersoner, kan få nogle af deres behov opfyldt i min bog, men helt almindelige fantasylæsere, som vil have adventure frem for romance, de kan også få deres eventyrlyst styret.

Så måske er kategorien bare 'fantasy', med klassisk helte-udviklingshistorie og dannelsesrejse. Muligheden for et subplot med romance er i min historie bare af typen: "Boy meets boy" i stedet for den klassiske "boy meets girl".

BRUG KONFLIKTSTOF, NÅR DU SKRIVER

Når du skriver en karakter, skal han/hun have nogle konflikter.

1) Ydre konflikter med skurken.

2) Personlige konflikter i relationen til andre.

3) Indre konflikter, hvor karakteren f.eks. kan tvivle på sig selv og sine evner.

Hvis du skriver en novelle, er der jo ikke så meget plads at gøre med, så har behøver du ikke nødvendigvis inkludere alle tre slags konflikter. Men skriver du en roman, er der jo rigeligt med plads til, at du kan pøse på med masser af forskelligt konfliktstof.

I min roman har jeg sørget for, at ikke alle konflikterne handler om romance. Den ene hovedkarakter tvivler måske på sin seksualitet, og har svært ved at finde ud af, hvordan hans relation skal være til den anden hovedperson, men der er også ydre konflikter, der ikke handler om hovedkarakterens seksualitet. Desuden er der masser af andre personlige og indre konflikter end dem, der har med homoseksualitet at gøre.

Jeg håber selvfølgelig, at der stadig er slash fans, der vil gå efter min bog, selvom det ikke er en decideret romance, men nærmere en "bromance" (følelsesmæssigt, ikke seksuelt, tæt bånd mellem to mænd) eller en buddy-story-road-trip-ting.

HVOR HAR I GEMT JER, OG HVORFOR ER JEG IKKE INVITERET?

Men nu hvor slash er blevet bragt på bane:

Hvor er alle de danske slash læsere og skrivere? Hvor har slash forfatterne gemt sig?

Jeg kunne nemlig godt tænke mig at læse noget slash på dansk, og ikke "bare" fanfiction, selvom der findes masser af velskrevet fanfiction, selvom der ikke har været professionelle redakører inde over.

Jeg har læst flere endelske original slash bøger, både gode og dårlige, men hvor er danskernes bidrag og læserskare? Giv lyd i kommentarfeltet.

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

"Just be yourself. Let people see the real, imperfect, flawed, quirky, weird, beautiful, magical person that you are." Mandy Hale

Forfatterblog om skrivning og illustration. Forvent indlæg om de ting, jeg er ved at skrive i serien "A Straight Fairy Tale", gode råd til skriveprocessen, overspringshandlings-tegninger, genrediskussioner og hvad jeg nu ellers finder på.

Hvis du vil vide mere om, hvad jeg skriver, tegner, maler, og hvad jeg holder foredrag om, kan du lære mere om mig fra forsiden.

Følg mig
Søg via Tags
Arkiv
Aktuelle indlæg
Seneste opslag
bottom of page