Posts are coming soon
Stay tuned...

Fornuftige overspringshandlinger


Hovedpersonerne Gavin og Robin venter

HVOR GÆRDET ER SMARTEST

Hvis man nu alligevel har tænkt sig at overspringshandle, kan man lige så godt springe over med noget fornuftigt. Så jeg researcher meget, når jeg prøver at undgå at skrive.

Jeg har set dokumentarer i timevis om middelalderteknologi, gamle landbrugsmetoder, Bonderøven, læst bøger om skrivning og hørt podcasts om at skrive. Og det, føler jeg, ikke har været spildt tid.

Det er ikke sikkert, at jeg ville have haft brug for AL den viden, jeg har tilegnet mig, hvis jeg nu havde skrevet færdig først, og så havde fokuseret på kun at finde de relevante oplysninger, jeg havde brug for, så var jeg nok kommet noget længere i mit skrive projekt.

ISBJERGET

En af tommelfinger-reglerne er, at du kun behøver/må beskrive 10 procent af ens verden, ligesom du kun kan se toppen af et isbjerg - men så er der delte meninger om de resterende 90 procent. Og du skal passe på, når du researcher ikke at få "world builders disease", en "sygdom" hvis symptomer består i, at du bruger årevis på at undersøge hver eneste detalje i din verden, så du ved lige så meget, som folk der har taget en kandidatuddannelse i emnet. Så risikerer du nemlig, at du aldrig når til rent faktisk at skrive noget.

Nogen elsker researchdelen, andre hader den, så hvis du hører til de sidstnævnte, er du måske imun overfor world builders disease. Og der er selvfølgelig forskel på, hvor meget research du har brug for, afhængig af, om du skriver noget der foregår i nutiden, fortiden eller en hel anden verden.

PERFEKTIONIST-ISBJERGET VS RESEARCH-HADEREN

Nogle mener at forfatteren skal kende alle 100 procent, men ikke skal kede læseren med det hele, for det er kun nødvendigt med ca. 10 procent info, så danner læseren selv resten af billedet.