top of page
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.

Fornuftige overspringshandlinger


HVOR GÆRDET ER SMARTEST

Hvis man nu alligevel har tænkt sig at overspringshandle, kan man lige så godt springe over med noget fornuftigt. Så jeg researcher meget, når jeg prøver at undgå at skrive.

Jeg har set dokumentarer i timevis om middelalderteknologi, gamle landbrugsmetoder, Bonderøven, læst bøger om skrivning og hørt podcasts om at skrive. Og det, føler jeg, ikke har været spildt tid.

Det er ikke sikkert, at jeg ville have haft brug for AL den viden, jeg har tilegnet mig, hvis jeg nu havde skrevet færdig først, og så havde fokuseret på kun at finde de relevante oplysninger, jeg havde brug for, så var jeg nok kommet noget længere i mit skrive projekt.

ISBJERGET

En af tommelfinger-reglerne er, at du kun behøver/må beskrive 10 procent af ens verden, ligesom du kun kan se toppen af et isbjerg - men så er der delte meninger om de resterende 90 procent. Og du skal passe på, når du researcher ikke at få "world builders disease", en "sygdom" hvis symptomer består i, at du bruger årevis på at undersøge hver eneste detalje i din verden, så du ved lige så meget, som folk der har taget en kandidatuddannelse i emnet. Så risikerer du nemlig, at du aldrig når til rent faktisk at skrive noget.

Nogen elsker researchdelen, andre hader den, så hvis du hører til de sidstnævnte, er du måske imun overfor world builders disease. Og der er selvfølgelig forskel på, hvor meget research du har brug for, afhængig af, om du skriver noget der foregår i nutiden, fortiden eller en hel anden verden.

PERFEKTIONIST-ISBJERGET VS RESEARCH-HADEREN

Nogle mener at forfatteren skal kende alle 100 procent, men ikke skal kede læseren med det hele, for det er kun nødvendigt med ca. 10 procent info, så danner læseren selv resten af billedet.

Andre mener, at du kan klare dig med ret få procents viden om det univers, du bygger op. De 10 procent, du beskriver, skal du selvfølgelig kende, men derudover kan du nøjes med meget lidt. Du kan nemlig komme langt ved at beskrive nogle få og små ting i dybten.

Hvis du laver "detalje-tricket", vil læseren tænke: "OK, hun ved virkelig alt om, hvordan man i middelalderen var nødt til at slagte et lam eller en kalv og bruge lidt af dets mave til at lave ost, eller hvordan man byggede en katedral med blinde folk i trædemøller for at hejse sten op til toppen - så ved hun også alt om alt andet."

Hvis du har læst "Hitchhickers guide to the galaxy", så kan det sammenlignes lidt med teorien om at huske sit håndklæde - og hvis du ikke har læst serien, så gør det til din første overspringshandling.

"HANG A LANTERN ON IT"

Nogle fremhæver også vigtigheden af, at hvis der er nogle ting, du som forfatter ikke helt har fundet forklaringen på, så kan du hænge en lygte på problemet. Altså du kan simpelthen tiltrække læserens opmærksomhed, og gennem karaktererne forklare: Det her er ikke sjusk eller inkonsistens eller mangel på intern logik i teksten, det er noget, der bare ikke har en forklaring (endnu, eller karaktererne kender den ikke). Så vil læseren som oftest holde op med at bruge energi og tankevirksomhed på denne detalje.

OVERSPRINGS-ANBEFALINGER

Men hvis du nu ligesom jeg har minus selvdisciplin, så er det vel ikke det værste scenarie, at ens spildtid trods alt bliver brugt på noget, som man måske vil få brug for engang.

I den forbindelse vil jeg gerne dele min ynglings overspringshandling med dig, nemlig den ugentlige podcast der kører på 10. sæson (endda med et helt skrive-program fra start til slut i en skrivefase). Jeg taler her om: WRITING EXCUSES. Det er garvede fantasy/scifi/horror/comic forfattere, der leder lytterne igennem stribevis af nyttige emner for en (fantasy)forfatter. Man kan søge efter lige det tema, man selv sidder og bakser med. Og i modsætning til mange andre podcasts, jeg har hørt, bruger de ikke al tiden på at snakke om dem selv og en specifik skriveoplevelse, de har haft, som vi lyttere aldrig kommer ud for.

Værterne bruger 15-20 minutter på fokuseret at give gode konkrete råd til lytterne. Tjek dem ud! Start eventuelt med sæson 10 - men husk at begynde fra starten med sæson 10 episode 1, for netop denne sæson skal høres i rækkefølge, det behøver de andre ikke. www.writingexcuses.com

Og fortæl mig endelig, hvad din favorit overspringshandling er, så jeg kan tilføje den på min liste ^_^

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

"Just be yourself. Let people see the real, imperfect, flawed, quirky, weird, beautiful, magical person that you are." Mandy Hale

Forfatterblog om skrivning og illustration. Forvent indlæg om de ting, jeg er ved at skrive i serien "A Straight Fairy Tale", gode råd til skriveprocessen, overspringshandlings-tegninger, genrediskussioner og hvad jeg nu ellers finder på.

Hvis du vil vide mere om, hvad jeg skriver, tegner, maler, og hvad jeg holder foredrag om, kan du lære mere om mig fra forsiden.

Følg mig
Søg via Tags
Arkiv
Aktuelle indlæg
Seneste opslag
bottom of page