Posts are coming soon
Stay tuned...

Jeg er plotter, mine venner er pantsere.


NYTTIGE UDTRYK

Jeg skal måske lige forklare begreberne her. Jeg bruger mange engelske udtryk, fordi jeg har meget af min viden om skrivning fra engelske bøger og podcasts.

Der er ligesom en akse, som du ligger på, når du skriver. Enten ligger du i den ende, hvor du planlægger alt i forvejen. Så er du "PLOTTER" eller "OUTLINER". Men hvis du sidder yderst på stolekanten og skriver "from the edge of your pants" og finder på hen ad vejen, så er du "PANTSER" eller "DISCOVERY WRITER".

Og lige for en ordens skyld, kan jeg lige præcisere et ord, jeg ofte bruger: Point Of View karakter, ofte forkortet til: POV karakter. Det er, hvis man ikke bruger en alvidende fortæller, men ser historien fra en eller flere karakterers perspektiv. Den karakter, hvis synsvinkel, man følger, (og det kan jo så skifte fra kapitel til kapitel) er Point Of View karakteren.

DER ER TRE MÅDER AT SLUTTE EN SCENE PÅ, INDTIL MAN NÅR KLIMAX

Jeg er selv hardcore plotter. Jeg planlægger hele min bog i forvejen. Laver fortegnelse over samtlige scener, jeg regner med skal være i bogen, hvor jeg ved, hvad Point Of View karakterens mål og motivation er, og hvad der kommer i vejen for ham, og hvordan scenen ender enten med:

1) JA, MEN

2) NEJ

eller 3) NEJ OG.

Altså som svar på spørgsmålet: fik karakteren, hvad han søgte?

1) JA, MEN noget andet gjorde, at vi ikke slutter bogen lige her, og han har stadig lang vej igen.

2) NEJ, det gjorde han ikke, han må prøve at opnå sine mål på en anden