Posts are coming soon
Stay tuned...

Scener og sequels på makroplan

HVAD ER EN SCENE OG EN SEQUEL

Næsten alle afsnit i din bog eller novelle er enten en ”scene” eller en ”sequel”, måske fraset nogle beskrivelser af omgivelserne – eller hvis du skriver litterær litteratur med fokus på super lækkert sprog (men så er det her måske ikke en blog for dig).

Helt kort sagt, så vil alle afsnit, hvor dine karakterer har noget på spil - stort eller småt, og det har de jo nærmest altid – en scene eller en sequel. Og for ikke at tabe intern sammenhæng i teksten på gulvet og forvirre læseren, skal du anstrenge dig for at disse afsnit med noget på spil er opbygget som følger på det overordnede plan:

SCENE: 1) MÅL, 2) KONFLIKT og 3) KATASTROFE/UDFALD SEQUEL: 1) REAKTION, 2) DILEMMA og 3) VALG.

(Du kan læse om, hvordan scener og sequels skal fungere på mikro-plan i næste blogindlæg)

EKSEMPLER

Eksempel på scene: MÅL: Harry Potter har fundet et brev i posten adresseret præcis til ham, og han vil gerne åbne det, men KONFLIKT: fætter Dudley snupper det ud af hænderne på ham, og KATASTROFE: de lader ham ikke få brevet.

Eksempel på sequel: i foregående scene er Boromir død, orkerne har overtaget og Frodo kan se, at hans mål om at nå Mordor sammen med the fellowship ikke kan lade sig gøre, og REAKTION: Frodo er ked af det og chokeret efter Boromir prøvede at tage ringen og blev skudt. DILEMMA: Frodo indser, at han skal vælge mellem ikke at kunne gennemføre missionen, og risikere a) at orkerne tager ringen, b) eller at gå alene til Mordor uden sit hold af bodyguards, og hans VALG bliver, at tage den farlige vej på egen hånd.